31 Mayıs Cuma 19:00 – H. Nadir EDE Fotoğraf Gösterisi

9. Eskişehir Fotoğraf Haftası’nın 31 Mayıs Cuma günkü konuğu H. Nadir EDE hocamız. Nadir EDE’nin çok sayıda sergisi ve fotoğraf gösterisi bulunmaktadır. Bunun yanısıra 1985 yılından günümüze kadar fotoğraf sanatını üniversitelerde akademisyen olarak yeni nesillere öğretmiş olma misyonuna sahiptir.
Nadir EDE hocamız Eskişehir’li konuklarıyla İstanbul’u anlattığı “Benim İstanbul’um”, İstanbul’da şehir hatları vapurlarının kaldırılacağı dedikodusu üzerine yapılan “Şehir Hatları”, sabun köpükleri üzerinde oynaşan renklerin görüntülenmesi ile oluşan “SPUMA” ve yüz yıl önce basılmış kartpostalları günümüzde aynı açılardan çekip değişimi göstermeyi amaçlayan “İstanbul 100 Yıl Önce, 100 Yıl Sonra” gösterilerini paylaşacak ve söyleşide bulunacak.
Tüm fotoğraf severler konuğumuzdur.
31 Mayıs Cuma 19:00 – Özdilek Sanat Merkezi

H. NADİR EDE

1 Şubat 1945, Zonguldak doğumlu. Hemen hemen altmış yıldır İstanbul’da yaşıyor. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nü bitirdi. Fotoğrafla tanışması Işık Lisesinde okuduğu yıllara rastlar. Üniversite yıllarında arkadaşlarıyla yaptığı gezilerde fotoğraflar çekip satarak para kazanmaya başlamış. 1969 yılında İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği “İFSAK”a üye oldu. 1979 yılında dernekten ayrılan arkadaşlarıyla “Grup F” i kurdu. 1982-2000 yılları arasında reklam fotoğrafları çekerek hayatını kazandı. 1985 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümünde dersler veriyor. 1987–2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümünde fotoğraf üzerine dersler verdi. 2007 yılından beri Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin fotoğraf hocalarından biri. 14 yıl “Fotoğraf Dergisi”nin yayın yönetmenliğini yaptı. Ülkemizde yapılan pek çok fotoğraf yarışmasında (içlerinde Kültür Bakanlığımız tarafından düzenlenen “Devlet Fotoğraf Yarışması” da var) jüri üyeliği yaptı ve yapıyor. Fotoğraflarından bazıları Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan “Turkey” fotoğraf albümünün 1989 yılı baskısında yer aldı. Revak Firması tarafından yayaınlanan “Türk Mutfağı”, “Istanbul”, “Topkapı Sarayı”,ve Bazaar 54 firması tarafından yayınlanan “Istabul”, “Topkapı Sarayı”, Mukaddes Emanetler” kitaplarının fotoğraflarını çekti.

Birçok karma sergiye katıldı. Işık Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Sergileri’nde fotoğrafları yer aldı. İran’da Fransa’da, Belcika’da Türk Fotoğrafçılarının eserleri ile katıldıkları bazı sergilere de fotoğraflarını verdi. Letonya ve Estonya’da kişisel sergileri oldu. Ahmet Selim Sabuncu ve Tuğrul Çakar ile birlikte iğne ile delinmiş kutularla yaptığı makinelerle çektiği fotoğraflarla “İğne Deliğinden İstanbul” sergisini yaptı. İstiklal Caddesi’nde çektiği İğne deliği fotoğrafları Ressam Ömer Uluç’un kuratörlüğünü yaptığı “Beyoğlu 14-18” sergisinde yer aldı.

“Solarizasyonlar”, “Yüzyıl Önce Yüz Yıl Sonra İstanbul”, “Çeşitlemeler”, “Nadir Ede’nin Arşivinden 1950lerin İstanbul’u” kişisel sergilerinden bazıları.

Evliya Celebi Seyahatnamesi’ni, İstanbul’daki üzerinde padişah tuğraları ve Osmanlı Arması olan binaları, Osmanlı’nın Üç Başkenti’ni, biri hariç hepsi ülkemiz topraklarında olan Osmanlı Padişahları’nın türbelerini fotoğraflayıp, ayrı ayrı; hem birer sergi, hem de birer fotoğraf albümü hazırlamak istiyor.

Kaynak bulduğunda hayata geçirmek istediği yüz kadar projesi olduğunu belirtiyor.

nadirededikler3 dikler4 februliA Piece of Istanbul 18

İlginizi Çekebilir

EFSAD Duyuru

Merhaba Fotoğraf Dostları İki yıldan uzun süren pandemi nin ardından EFSAD olarak yeni fotoğraf projelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir