EFSAD ASİL YÖNETİM KURULU
1966 yılında Eskişehir’de doğdu. 1989 yılında Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F işletme bölümünü bitirdi. Eskişehir Paşabahçe Cam san ve Tic. AŞ. İnsan Kaynakları Bölümünde çalıştı. 2014 yılında emekli oldu. Fotoğrafa olan ilgisi 2004 yılında EFSAD’da aldığı eğitimle başladı. 2013 yılında Açıköğretim Fakültesi Fotoğraf ve Kameramanlık bölümünden mezun oldu. 2006-2016 yılları arasında EFSAD yönetim kurulunda yer aldı. 2020-2022 yıllarında Başkan yardımcılığı yaptı. Çeşitli sergi ve yarışmalarla fotoğraf çalışmalarını devam ettirmektedir. Daha çok gezi ve portre fotoğrafçılığına ağırlık vermektedir.
Gösteriler- Prag 2006
- Doğudan Batıya Güneydoğu 2008
- Kömür Karası (Ortak Gösteri) 2010
- El-Magrip: Renklerin Ülkesi Fas 2011
- Uscita (İtalya-Mehmet-Ebru Baysan) 2011
- Kapadokya (Ortak gösteri) 2013
- Lviv ve Çok Uzaklar 2015
- Fotoğrafla Yakınlaşan Uzaklar 2020 (Özge-Alper Meranezlioğlu)
Sergiler
- Yaşamın Siyah Beyazı -Karma sergi 2015
Ödüller
- 1.Frig vadileri Fotoğraf yarışması -Sergileme 2010
- 9th FIAP CLUBS WORLD CUP” Sergileme 2014
- 1.İnegöl Fotomaraton Sergileme 2021
1976 Eskişehir doğumluyum. Halen Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. Fotoğraf sevgim 2000’li yılların başına kadar uzanıyor. EFSAD’la tanışmam ise 2006 yılında kursiyer olarak eğitimlere katılmamla başladı. Sonrasındaki yıllarda ise EFSAD’ta eğitimci olarak görev aldım. O yıllarda “Dijital Fotoğrafçılık” eğitimleri verdim. Şu anda ise EFSAD yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor. Aynı zamanda da Temel Fotoğraf Seminerleri bünyesinde eski adıyla “Değişkenlerarası Bağlantılar”, şu andaki ismiyle “Pozlama ve Kontrol Sistemleri” eğitimlerini sürdürmeye devam ediyorum.
A.Ü. İşletme Fakültesi mezunuyum. Çocukluğumdan beri sanatın hemen hemen her dalını sevdim. “Fonetik sanatlar” dalında, öykü, anı, yazılarım ile “Ritmik Sanatlar” dalında birkaç deneme yapma şansım oldu. Fotoğraf ile tanışmam ve fotoğrafa gönül vermem ise, 2015 yılında Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneğinde, "Temel Eğitim Semineri" eğitimini aldıktan sonra başladı. 2015 yılında EFSAD bünyesinde kurulan “Bir Ses Ver” fotoğraf grubuna katılarak kendimi farklı açılardan geliştirme ve anlatma şansına sahip oldum.
O günden bu güne kavramsal, sade, portre, soyut (koruyucu filtreye uygulanan vazelin ile), Covid-19 ve bu yıl still life konuları ile altı fotoğraf projesinde yer aldım. Yaşamın içindeki mucizeyi, bir insanın dünyaya geliş yolculuğunu yorumlamak için, 2018 yılında aldığım “Doğum Fotoğrafçılığı” seminerinden sonra fotoğrafın bu dalında da çalışmalarım oldu ve devam etmektedir.
Şöyle bir kendimi yokladığımda son bir yıldır şiddetle ilgimi çeken ve çalışmak için heyecan duyduğum fotoğraf konuları arasında yer alan ve çalıştığım “Pepventosa, soyut, ICM, uzun pozlama “ gibi yaratıcı fotoğraf teknikleri, fotoğrafın görünen yüzünün ardında görsel olarak neyi nasıl görmek, belki de keşfetmek istediğimi, birkaç fotoğraf tekniğini bir araya getirerek kendimi” BENCE” yorumlamayı sevdim.
Fotoğraf benim için düşüncelerimi özgürce söylediğim bana ait bir hikâye bir yolculuktur. Yaşamımızın her alanında olduğu gibi. Fotoğraf tutkumuzda da, ışığımız da daim olsun…
Sualtı dünyasına olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Sualtının büyülü dünyası ve gizemi 2005 yılında tüplü dalışa başlamasına vesile oldu. Fotoğraf merakı da küçük yaşlarda analog fotoğraf makinalarıyla başlayan Erkan ilk temel eğitimini de 2005 yılında EFSAD’da aldı. 2006 yılında aldığı ilk sualtı kompakt fotoğraf makinasıyla sualtı fotoğrafçılığı macerasına adımını attı. 2006 yılında Eskişehir de sualtı fotoğrafçılığını yaygınlaştırmak için ESGAM (Eskişehir Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi) adında bir merkez kurdu.
ÇALIŞMALARI
Alanında uzman dünyaca ün kazanmış sualtı fotoğraf sanatçılarını Eskişehir de buluşturarak üniversitelerde ve çeşitli kurumlarda eğitim, konferans, workshop, fotoğraf gösterileri ve sergiler gerçekleştirdi. 2012 yılında Eskişehir Çifteler ilçesinde ‘Sakaryabaşı Projesi’ ismiyle dalış turizmi ve sualtı araştırmaları kapsamında proje gerçekleştirdi. Söz konusu proje ile bölgeyi ulusal ve uluslar arası dalış turizmine kazandıran Erkan, bununla beraber iç sularda kurumlar ve üniversiteler ile bir çok bilimsel çalışmalar da yer aldı.
Sakaryabaşı projesi kapsamında;
2013 yılında TRT Mavi Tutku ekibiyle 2 bölümden oluşan “Bozkırın Mavisi” isimli belgesel hazırladı. CNN Türk Yeşil Doğa programı katkılarıyla Sakaryabaşı ile ilgili program yaptı. TRT Mavi Tutku ekibiyle Sivas Gürün Gökpınar’da bir bölümlük belgesel çekti. Bunların dışında bir çok uzun metraj film, klip ve belgesellerin sualtı çekimlerinde görev aldı.
2016 yılında özel bir firmanın düzenlediği yarışmada, DSLR geniş açı kategorisinde fotoğrafı 1.lik, Canon Doğa kategorisinde hazırladığı kısa filmi 1.lik ve jüri en iyi film ödüllerini kazandı. 15. Uluslararası Marmara Festivali Portfolyo kategorisi 3. ödülü, 17. Uluslararası Marmara festivalinde videosu 1.lik ödülü aldı. 2019 yılında 39 ülkenin katılım sağladığı “Underwater Photo Maraton” yarışmasında video kategorisinde 2. oldu. Bunların dışında çalışmaları TFSF ve TSSF onaylı bir çok yarışmada ödüller ve dereceler almıştır.
Bilimsel çalışmalarda;
2014 yılında Ege Bölgesi’nde (Menderes) Su izleme projesinde sualtı görüntüleme ve örnekleme yaparak projede yer aldı. 2016 yılında Türkiye İç sularında (Sivas, Kayseri, Afyon, Eskişehir) ESOGU Biyoloji bölümü ile çalışmalar yaptı. 2016 SEAB Uluslararası 2.Avrasya Bioçeşitllilik Sempozyumun da “Silent Inhabits of Freshwater” başlıklı sergi açtı.
2016 “Biyolojik Çeşitlilik: Avrupa ve Türkiye” Söyleşinde fotoğraf sergisi açtı. 2016 Mersin Gilindire Mağarası tanıtım belgeseli çalışmasında yer aldı.
Prof. Dr. Cüneyt Nadir SOLAK koordinesinde Sakaryabaşı bölgesinde yapılan bilimsel araştırmalarda yer aldı, yapılan çalışmalarda yeni bir diatom türü keşfedildi, yeni türün ismi Erkan Balk’a ithaf edilerek soyismi verildi.“Cymbella balkii” 2021
Erkan BALK, evli ve bir çocuk babasıdır. Sualtı fotoğrafçılığına da profesyonel olarak devam etmektedir.Hüseyin Selçuk Kıray 1968 Eskişehir doğumludur. 1992 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema-TV Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimlerini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema-TV Anasanat Dalında tamamlamıştır. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi TV Yapım Merkezi’nde çalışma hayatına başlamıştır. Sinema ve TV sektöründe çeşitli yapımlarda görev almıştır. Öğretim üyesi olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde çalışmaya devam etmektedir.
EFSAD YEDEK YÖNETİM KURULU
1979 yılı Gazi Eğitim Enstitüsü FKB bölümü mezunu. Eskişehir Anadolu Lisesi’nde Science ve Biyoloji dersleri öğretmeni olarak görev yaptı. 2000-2015 yılları arasında Eskişehir Anadolu Lisesi fotoğraf kulübünü (EALFOK) kurdu ve yönetti. Kulüp öğrencileriyle ’’Ben Yunus Emre’’ başta olmak üzere çeşitli projeler ve sergiler hazırladı.
2021 yılında AÜ Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümü mezun oldu.
2018 -2019 yılları arasında Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ’ nun Memleketimden Görsel Hikayeler Projesinde ‘’Kırımdan Uzakta ‘’ adlı fotoröportajın EFSAD ekip çalışmasını yürüttü.
https://mgh.tfsf.org.tr/tr/hikaye/kirimdan-uzakta
2020 yılında Korona günlerinde fotoğraf projesinde “Bir Sabah Uyandığında” adlı belgesel hikayesiyle yar aldı.
https://www.koronagunlerindefotograf.com/semrabayar
Fotoğrafı bir anlama ve anlatma aracı olarak görüyor. Fotoğraf felsefesi ile yakından ilgili. Günümüzün teknolojik aygıtlarla kuşatılmış dünyasında, fotoğraf üzerinden anlam ve özgürlük arayışı içinde.
2016-2020 yılları arasında iki dönem EFSAD Yönetim Kurullarında görev aldı.
2020 – 2021 yıllarında EFSAD Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü.
Halen EFSAD Temel Fotoğraf Seminerlerinde Uygulamalı Proje Hazırlama sürecine katkı vermekte.
1973 yılında Eskişehir’de doğdum. Fotoğraf yolculuğum 80’li yıllarda hediye olarak verilen analog fotoğraf makinası ile başladı. Doğa ve anı fotoğrafları çekerek başladığım fotoğraf yolculuğum, farklı dönemlerde katıldığım eğitim programları, seminer ve workshoplar ile önemli bir boyut kazandı. Doğa ve Havacılık Fotoğrafçılığının benim için ayrı bir yeri var. Farklı projeler kapsamında fotoğraf çalışmalarına devam etmekteyim.
"Fotoğraf çekmek, insanın aklını, gözünü ve yüreğini aynı hizaya getirmesidir. Bu bir yaşam tarzıdır." Henri Cartier-BRESSON
İlk fotoğraf eğitimimi 2004 yılında Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneğin de aldım .EFSAD bünyesinde ki projelere, fotoğraf gösterilerine ve sergilere katıldım. Kendi kişisel projelerim ile farklı algı süreçlerini ele alarak fotoğraf üretmeye devam etmekteyim. Değişen zamanla birlikte yeni teknikler denemekten çekinmiyorum. Fotoğrafın bir çok alt başlığını amatör bir ruhla öğrenme çabasındayım. Ulusal ve Uluslararası fotoğraf yarışmalarında çeşitli ödüllere sahibim.
1972 Kütahya doğumluyum. Evli ve iki çocuk annesiyim.İşletme eğitimi sonrası özel sektör çalışma hayatına son vererek TEGV da “Yaratıcı okuma –yazma” eğitimleri vermeye devam etmekteyim.
Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Funda Can Çuvalcı, Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünde de yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. 2015 yılında Prof. Dr. Levend Kılıç danışmanlığında gerçekleştirdiği doktora tezi, "Küreyerel Fotoğrafa Özdüşünümsel Bir Yaklaşım: Bir Sosyal Medya Tasarımı" başlığını taşımaktadır. 2018 yılında Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık ön lisans programını bitirmiştir. 2004-2015 yılları arasında özel eğitim kurumlarında İngilizce öğretmenliği ve çevirmenlik yapmıştır. 2017 yılında Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği'nde fotoğrafçılık eğitimi alıp aynı yıl "Bir Ses Ver" adlı fotoğraf projesine dahil olmuştur. Sinema ve fotoğraf üzerine yayınlanmış makaleleri, çevirileri ve ulusal/uluslararası konferanslarda sunulan bildirileri bulunmaktadır. 2002 yılından bu yana Eskişehir'de yaşamaktadır. Fotoğrafı, hayatı keşif sürecinin araçlarından biri olarak görmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.
1970 Çanakkale doğumluyum. Evli ve 2 kız çocuk babasıyım. 2006 yılından bu yana Eskişehir'de aile hekimi olarak çalışmaktayım. Efsad 114. dönem kursiyerlerindenim. O tarihten bu yana daha estetik ve farklı bir bakış açısıyla fotoğraf çekmeye çalışıyorum.