EFSAD’da 19 Mart Cuma – Yaşayan Kadınlar: Yüzleşme

Her birimiz hem kendimizle hem de bu toplumdaki eril düzenin bize dikte ettikleri ile yüzleşiyoruz. Bu yüzleşmeyi kimimiz geçmişimizde bize öğretilenlerle hesaplaşarak, kimimiz şiddeti kanıksayanlara karşı direnç göstererek kimimiz erkek tahakkümümü içselleştirmiş olanlara bir ayna tutarak, kimimiz de tüketimin esir aldığı benlikleri temsil ederek gerçekleştiriyoruz.

Kendinizle yüzleşmeye hazır mısınız?

Çevrimiçi etkinliğimiz herkese açıktır. Tüm fotoğrafseverleri bekliyoruz.

Zoom Katılım Bilgileri:

19 Mart 2021

20:00

https://us02web.zoom.us/j/8198797818?pwd=cjJ6ZGNQUHRLRVNHYm01ZHBWRzZoQT09

Meeting ID: 819 879 7818
Passcode: EFSAD-1995

 

YAŞAYAN KADINLAR

Türkiye’de ilk olarak bir kadın grubunun temel fotoğraf semineri sonrası birleşip sanat düzeyinde işlere imza attıkları bir oluşum olma özelliği taşıyor. Yaşamın her alanından farklı meslek gruplarından kadınların bir araya gelerek oluşturdukları Kadın Fotoğraf Grubu, birlikte 7 projeye imza attı. Grup üyeleri memur, akademisyen, öğrenci, mühendis, sekreter, güzellik uzmanı, ev hanımı, esnaf, sanat yönetmeni gibi farklı meslek gruplarında ayakta durmaya çalışan kadınlardan oluşuyor.

Grubumuz ilk projesinde “Öldüren ve dövülen kadınlara inat Yaşayan Kadınlar” sloganı ile hayatın her alanında yaşama tutunmuş kadınları fotoğrafladı. (2011) Yaşayan Kadınlar Grubu’nun ikinci sergisi “Self-portreler”, grubun içinden 10 kadının objektiflerini kendilerine doğrultup kadına dair ne varsa aktardıkları bir sergiydi. (2012) Yaşayan Kadınlar üçüncü projeleri “M-ADAM “ da, “Madam, bir nefes verdi Adam doğdu, adam sonra unuttu, nefes yaşamdı” sözleriyle karşı cins olarak erkekleri fotoğrafladılar. “Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto: ZAMAN” gösterisini ise 2014 yılında gerçekleştirdiler. Beşinci projelerinde (2015)  “Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi “YAŞAYAN KADINLAR: HEPİMİZ BİRİZ” dediler. Yaşayan Kadınlar, “Bellek”(2016) adını verdikleri gösterilerini, “Türkiye’de kadının imgesel, kültürel ve toplumsal değişimini anlatma çabası” olarak tanımladılar. Son projelerinde (2017) ise günümüz dünyasının içinde bulunduğu karanlığa bir ışık yakmanın gerekliliğini vurguladılar. Son projelerinde ise alternatif fotoğraf tekniklerini kullanarak kadın imgelerini araştırıyorlar. Son sergileri ‘Yüzleşme’ (2021) ise izleyicileri kadına dair düşünmeye yöneltiyor. Yaklaşık 10 yıldır birlikte çalışmalara imza atan grubun küratörlüğünü Gülbin Özdamar Akarçay yapıyor. Akarçay grup ile ilgili şunları söylüyor: “”Öldürenlere inat, Yaşayan Kadınlar” dedik. Fotoğraf ortak noktamız oldu. Gülümsemeler ve paylaşımlar bizi daha da kenetledi. 8 Mart değil sadece bizi birleştiren, insan olmak, kadın olmak, vicdanlı olmak, fotoğrafla anlatmak…”

Yaşayan Kadınlar Fotoğraf grubunda yer alan fotoğrafçılar:

Gülbin Özdamar Akarçay, Hülya Avdan, Melis Batır, Ayşegül Çıkıncı, Esra Çolak, Sevgi Kösem, Solmaz Mercan, Sema Omurtak, Özlem Kanat Örneksoy, Şükran Tunç.

İlginizi Çekebilir

Ferah Budak Şener – Savaş Şener Fotoğraf Gösterisi 06.12.2024

EFSAD ın 06 Aralık Cuma akşamı konukları Ferah Budak Şener ve Savaş Şener sunum ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir