EFSAD’da 2 Mart Cuma – “Merter Oral’ın Ardından”

2 Mart Cuma tarihli etkinliğimizde 2005 yılında yitirdiğimiz EFSAD’ın kurucu üyelerinden Merter ORAL adına yapılmış bir belgesel var.

Yapımcılığını bir önceki dönem başkanımız Gülbin Özdamar Akarçay’ın, yönetmenliğini ise Devrim Taban’ın yaptığı belgesel için şöyle diyor Gülbin Hocamız :

 

“Merter Oral’ın Ardından  belgeseli,   2. Eskişehir Fotoğraf Haftası’nda gösterilmek üzere hazırlanmıştı. Çünkü 2. Eskişehir  Fotoğraf Haftası Merter Oral hocamıza ithafen yapılmıştı. Onun için, onu unutmamak, inadına yaşatmak, bu vesileyle yok olmaya başlayan Toplumsal Belgeci Anlayışı tekrar hatırlamak, hatırlatmak ve öğretmek için yapılmıştı bu fotoğraf haftası. Sadece fotoğraf haftası değildi hedef, O’nu ve fotoğraf anlayışını bir çok yere bildirmek istedik.

 

EFSAD’a ve fotoğraf sanatına büyük katkıları dokunmuş Merter Hocamız için hazırlanan bu belgeseli izlemek üzere tüm fotoğraf severleri EFSAD’a davet ediyoruz.

 

2 Mart Cuma Saat: 19:00

 

 

 

MERTER ORAL ÖZGEÇMİŞ :

 

1955 İzmit doğumlu. Orta öğrenimini Kurtuluş Ortaokulu, Robert ve Yükseliş Liselerinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunu (1981). Yüksek Lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Toplumsal Belgeci Fotoğraf ve Fikret Otyam Örneği” adlı teziyle tamamladı (1996). Doktora çalışmasını yine aynı Enstitüde “Weimar Cumhuriyeti’nden Günümüze Fotoğraf Ajanslarının Fotojurnalizme Katkıları” adlı çalışma ile tamamladı (2000). 1992 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve diğer fakülte ve yüksek okullarda “temel fotoğrafçılık”, “reklam fotoğrafçılığı”, “fotoğraf tarihi”, “belgesel fotoğrafçılık”, “fotoğraf proje uygulama” dersleri verdi.

 

Fotoğrafçılığa 1975 yılında Ankara Çankaya Halkevinde katıldığı bir kursla başladı. Çankaya Halkevi ve Halkevleri Genel Merkezi’nde fotoğraf dersleri verdi. 1977 yılında Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), 1995 yılında ise Eskişehir Fotoğraf Derneği (EFSAD) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Bu derneklerde kurs hocalığı, atölye çalışmaları yürüttü, Fotoğraf dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı, bu dergide çok sayıda makalesi yayımlandı. Devlet Fotoğraf Yarışması dahil olmak üzere çok sayıda fotoğraf yarışmasında jüri üyesi olarak yer aldı. Çeşitli Üniversitelerden İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin katıldığı “Anadolu Genç Fotoğrafçılar Buluşması” adlı etkinliğin ilkini 1996, ikincisini 1997 yılında düzenledi. Eskişehir Valiliğince yayımlanan Eskişehir kitabının fotoğraflanmasında yer aldı. Öğrencileri ile birlikte 2000 yılı Haziran ayında Hasankeyf belgeselini gerçekleştirdi; yanı sıra bir video belgeselinin de yapım sorumluluğunu üstlendi. 1998 ve 1999 yıllarında Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Rize Köprüleri” adlı sanat tarihi projesini fotoğrafladı. Fotoğraf Vakfında “Belgesel Fotoğraf” konulu iki ay süren bir atölye çalışması gerçekleştirdi (2003) ve bu konuda bir seminer verdi. (2004) “Yirmi Sekiz Portre” isimli sergisini Aralık 2004’te, İstanbul’da Fotoğraf Vakfında, “Zeytinlik 2004” isimli sergisini de Eskişehir ION Sanat Galerisinde açtı. Son olarak Fikret Otyam üzerine bir belgesel film çalışması yapıyordu.

 

 

İlginizi Çekebilir

Vefat: Kadir İstifçi

Değerli üyelerimiz büyük bir üzüntüyle vefatını öğrenmiş olduğumuz EFSAD Kurucu üyelerimizden Kadir İstifçi’ye Allah tan …