Fotoğraf Makineleri ve Objektifler : Fotoğraf makinelerinin belirleyici özellikleri. Teknik özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre fotoğraf makineleri, Fotoğrafçılıkta kullanılan optik sistemin belirleyici özellikleri. Objektifler, türleri ve kullanım alanları.
Pozlama ve Kontrol Sistemleri : Pozlama nedir ve nasıl gerçekleşir, Diyafram ve örtücü sistemleri, Diyafram – örtücü ilişkisi. Makine çekim modları (T,A,M,P), Beyaz ayarı, Netlik ve netlik taşıma, Poz ölçüm modları. Netleme sistemi, Alan derinliği, Örtücü hızı ve netlik.
Işık ve Kompozisyon : Temel kompozisyon kuralları, altın oran, ışık kullanımı.
Estetik: Estetik bilgi ve fotoğrafik bilgi, Görsel estetik, görme, tasarlama ve kompoze etme, Çerçeveleme ve çerçevelemenin belirleyici ilkeleri.
Dijital Makine Kullanımı: Makine çekim modları (T,A,M,P), Beyaz ayarı, Netlik ve netlik taşıma, Poz ölçüm modları.
Dış Çekim Uygulama: Fotoğraf makinesi tutuşu, doğru pozlama ve farklı pozlama değerleri, hareketli konu ve farklı örtücü değerlerinde çekim, görüntüyü kontrol etmek, aydınlatma, nesnelerin çerçeve içine yerleştirilmesi.
Dijital Fotoğraf Temel İşleme Teknikleri : Analogtan sayısal görüntüye, sayısal fotoğraf makinelerinin belirleyici özellikleri, sayısal fotoğrafçılığın temel kavramları, çarpan faktörü, dosya türleri, depolama, Sensör bakımı. Renk, Işık, Kontrast keskinlik gibi temel unsurların kontrolü, ebat ve dosya boyutu değiştirme, Döndürme, fotoğraf üzerine, resim ve metin ekleme, çerçeve yapma, noise giderme vb. temel düzenleme konuları.
Foto Proje (Ders):Fotoğraf projesi adımları. Proje bazlı çalışmanın getirileri. Çalışılacak proje konusuna göre pratiğe yönelik bilgiler (Net fotoğraf çekme teknikleri, Farklı ortamlarda çekim teknikleri, Manzara, portre, makro, spor, şehir çekim teknikleri)
Proje Uygulama (Uygulamalı) : Belirlenen proje konusu ile ilgili EFSAD’lı uzman fotoğrafçılarla beraber çekim uygulaması. Ders konularının pratiğe uygulanması, iletişim kurma.
Fotoğraf Projesi (Değerlendirme) : İlk çekim sonrası fotoğraflar danışmanla değerlendirilecektir. Değerlendirmede katılımcının fotoğrafları genel fotoğraf estetik kurallarına göre yorumlanacak kendisini geliştirmesi için yönlendirilecektir. Bu yorumlar çerçevesinde katılımcı proje konusunda çekimlerine devam etmekte ve çektiği fotoğrafları gösteri için EFSAD’a teslim etmektedir.
Sertifika Töreni ve Sunum: Eğitimin tamamlanmasından 3 hafta sonra katılımcılara törenle sertifikaları verilmektedir. Tören öncesi EFSAD’daki konuklara katılımcıların çektikleri fotoğraflardan gösteri sunumu yapılmaktadır.