Cumalıkızık, Gölyazı ve Tirilye Gezisi

Yıl bitmeden düzenleyeceğimiz gezinin rotası her mevsim güzel fotoğraflar veren Cumalıkızık, Gölyazı ve Tirilye olacak.

7 Aralık Cumartesi  06:00’da EFSAD dernek binamızın önünden hareket ediyoruz.

Kişi başı gezi maliyeti: 130 TL

Sabah kahvaltısı ücrete dahildir.

Gezi kontenjanımız 27 kişi olup,  ödeme yapıldığında kayıt kesinleşir. Sınırlı kontenjan için acele ediniz. Geziye kaydolmak için hafta içi 14:00 -19:00 saatleri arasında EFSAD’a uğrayabilirsiniz. 

EFSAD : 0 222 3304777

Salim Arslan: 0 535 547 27 86

Fotoğraf  ve gezi severleri bekliyoruz.

Gezi TÜRSAB belgeli Şara Tur tarafından düzenlenmektedir.

  • 06:00 EFSAD Dernek binamızın önünden hareket
  • 08:00 CUMALIKIZIK  (Kahvaltı saatine kadar serbest zaman )
  • 09:30 Mavi Yıldız Kahvaltı
  • 11:00 Tirilye hareket
  • 12:00 TİRİLYE
  • 15:00 Gölyazı için hareket
  • 16:00 GÖLYAZI
  • 18:30 Dönüş için hareket vakti 
  • 21:30 ESKİŞEHİR

CUMALIKIZIK GEZİLECEK YERLER

Köyün girişinde ilk karşınıza çıkacak olan yer tescillenmiş Cumalıkızık mezarlığıdır. Mezarlığı gerinizde bırakıp köye doğru yürüyünce büyük meydana varılıyor. Meydan Osmanlı sivil mimarisine ait tarihi evlerle çevrelenmiş olup meydana zenginlik katan bir diğer şey de iki çınar ağacının olmasıdır. Herhangi bir yerleşim planı olan köyün sokaklarıysa yük taşıyan hayvanlar gözetilmek amacıyla yapılmıştır. Sokaklarını gezerken özellikle dikkat etmeniz gereken yağmur sularının eve girmesine engel olmak için sokak taşlarının yolun ortasına doğru eğimli döşendiğidir. Yine  bir diğer dahiyane fikir de evlerin saçaklarının geniş ve uzun yapılması olmuş. Bundaki amaç ise yağmur yağdığında sokakların kuru kalmasıymış. 

Köy için her ne kadar planlı yapılmadığını söylemiş olsa da hiçbir evin manzarası diğer evin manzarasına ve gün ışığına engel olmamaktadır.

Cumalıkazık tarihi sokakları, evleri

Cin Aralığı : Dünya’nın en dar aralıklarından biri olarak kabul edilen Cin aralığının genişliği 60 cm’dir.

Etnografya Müzesi : Cumalıkızık köyünün halk tarafından  18. ila20. yy’a ait eşyalar buraya bağışlanmıştır. Şimdi bu eşyaları artık Cumalıkızık Etnografya Müzesi ve Sanat Evinde.

Cami, Zekeriya Hatun Çeşmesi, Hamam

BALIKÇI KASABASI “ZEYTİNBAĞI” ŞİMDİKİ BİLİNEN ADIYLA TİRİLYE

Trilye 13. yüzyıla kadar sırasıyla Misya,Trak, Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmış. yıl 1320’ye geldiğinde ise Osmanlı bölgeyi ele geçirmiştir. 19. yüzyıl başlarına kadar Rum nüfus toplam nüfusun %90’ndan fazlaymış. Mübadele sonrası bölgeden giden Rumlar’ın yerini Girit’ten gelen Türkler almış.

Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Değiştirilen ismi Zeytinbağı olsa da 2012’de alınan bir karar ile Tirilye ismini almıştır. Trilye ne demek: kesin olmayan sonuçlara göre Barbun’un rumcası “trigliya” dan gelmekteymiş. 

Trilye’de eski  Rum köyünün sokaklarında Taş Mektep – Fatih Camii – Dündar Evi… Eski Rum evlerini fotoğrafladıktan sonra sahilde yürüyüşle, hediyelik & zeytin ve zeytinyağı ürünlerini alabileceğiniz, satıcılarla sohbet ederek fotoğraf çekilebilir.

APOLYONT GÖLÜ ULUABAT / GÖLYAZI

Kurtuluş savaşı sırasında Rumların yaşam sürmüş oldukları yerlerin başında  Gölyazı Köyü bulunur.

Köy girişinin arka kısmında ise antik bir kent bulunmakta ve gelen ziyaretçiler de görebilmektedir. Bölge sit alanına sahiptir. Köy meydanına geldiğiniz de ise çınar ağaçlarını kahvehane ve camileri göreceksiniz.

Bizans dönemi surları, isteyenlere gölde kayık sefası yapabilir, taş kaldırımlı ve zarif köy evlerinin bulunduğu sokakları ve günbatımı

Bir sonraki turumuzda görüşmek üzere… ;)

 

Fotoğraflar: Semra Bayar – Murat Celep

İlginizi Çekebilir

EFSAD Kasım Ayı Fotoğraf Gezisi

EFSAD SAFRANBOLU-AMASRA GEZİSİ 19-20 KASIM 2022 Hareket saati ve yeri: 01:30 (Cuma’yı cumartesiye bağlayan gece) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir