EFSAD 19 Kasım Cuma akşamı programını Faruk Atalayer ‘ in değerli anısına ayırdı.
Sanatçı veya tasarımcı olacaksanız, beyninize yerleşmiş kilitleri kıracaksınız.
Faruk Atalayer
Faruk Atalayer
1948 senesinde Konya Karaman’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da tamamladı. Lise yıllarında aynı zamanda lisanslı bir futbol oyuncusuydu.
1967’de kazandığı Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Tekstil Bölümü’nü, 1971 senesinde birincilikle tamamladı.
1974 senesinde Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ne öğretim görevlisi olarak başladı. Görevli olduğu süre içinde Akademi’de, Fotoğraf Atölyesi’ni kurdu.
1978 senesinde sanatta yeterlilik tezini başarıyla tamamladı.
1984 senesinde Erzincan Meslek Yüksek Okulu’na atandı. Öğrencilerinin ilk sergilerini açmalarına öncülük etti. Günlük yerel gazeteye karikatürler çizdi. 1992 Erzincan depremi ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde göreve başladı. Başta İç Mimarlık Fakültesi olmak üzere, diğer tüm bölümlerde verdiği Temel Tasarım dersinin vazgeçilmez Faruk hocası oldu. Aynı zamanda, Temel Sanat, Türk Mitolojisi ve İkonografi, Yaratıcılık Yöntemleri, Mitoloji gibi konularda yoğun derslere imza attı. Bu süreçte eserlerini birçok karma sergi ve kişisel sergilerde sergiledi. Sanat, tasarım, Türk mitolojisi konularında pek çok kitap yayınladı, yayınları arasına karikatür çizimlerinin bir derlemesini de ekledi. Ulusal ve Uluslararası Sempozyumlarda bilimsel bildiriler sundu.
EFSAD ve AFSAD gibi sanat kurumlarında da yaratıcılık yöntemleri, mitoloji, estetik ve görüntü düzenleme ilkeleri konularında eğitim programları düzenledi, söyleşiler verdi.
2015 senesinde Anadolu Üniversitesi’nden emekli oldu. Ancak üniversite ile bağı hiç kopmadı, öğrencilerini dersleri, söyleşileri ve seminerleriyle aydınlatmaya devam etti. Çok erken zamanda, 20 Kasım 2020’de Covid 19 pandemisi nedeniyle aramızdan ayrılan hocamızı, kaybının 1.yıldönümünde saygı ve şükran duygularımızla anıyoruz.
Hocamızın web sitemizde yayınlanan yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
“ Hatırlamak Bir Buluşma Biçimidir” der Halil Cibran.
Hatırlamak ve hatırlatmak sürecinde insanların varlıklarının sürebildiği bilinciyle Faruk Atalayer’i kaybının birinci yılında saygıyla hatırlayacağız.
Prof. Dr. Tevfik Fikret Uçar’ ın moderasyonunda buluşacağımız anma programına katkı vermenizi dileriz.
Zoom Katılım Bilgileri:
19 Kasım 2021 Cuma Saat: 20:30
https://us02web.zoom.us/j/7895672326?pwd=QzRuR1Y0N0dDczRKNUgvaEJoNjQ4Zz09
Meeting ID: 789 567 2326
Passcode: 21EFSAD26
Tevfik Fikret Uçar
1966 yılında, İstanbul’da adının (Fikret: Düşünme, fikir, zihin, akıl; düşünceye dalma) konulduğu gün başladı yolculuğu… O günden beri adının hakkını vermeye çalışıyor. Önce Maçka Meslek Lisesi’nde Boya ve Dekorasyon Bölümü’nde meslek öğreneyim dedi, sonra asıl mesleğinin “öğrenmek”olması gerektiğini anladı.
“Görünen her şeyin kendine has bir macerası olduğu” fikri başına tatlı bir dert oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Grafik eğitimi alırken, öğrendikçe ne kadar az bildiğini kavradı. Ajanslarda dirsek çürüttüğü yıllardan sonra 1987’de mezun oldu.
Eskişehir’de bir hayalin peşinden koştu. Yeni kurulan bir sanat ve tasarım okulunun neferi olacaktı. Hem de Anadolu’nun kalbinde.İsviçre’de, Art Center College of Design (E)’da ilk Türk öğrenci olarak görsel iletişim eğitimi aldı. ABD, Belçika, Almanya, İtalya, İspanya, Hindistan, Güney Kore, Çin, KKTC gibi farklı ülke ve coğrafyalarda bilgilerini paylaştı, çalıştaylara, konferanslara katıldı, dersler verdi.
Eğitim hayatına atıldıktan 38 sene sonra, adının önüne “Profesör” ibaresini koydular,hâlâ alışmaya çalışıyor…10. baskısını yapan Görsel İletişim ve Grafik Tasarım isimli kitabının okuru binlerce kişi, fikir ve düşüncelerini paylaşma nezaketini gösterdi. Adını bildiği bilmediği pek çok hocası ve öğrencisi oldu, hepsinden çok şey öğrendi. 34 senedir eğitim verdiği Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde her yeni gün yeni şeyler öğrenmenin heyecanını yaşıyor.
“Kelimelerle konuşur kavramlarla anlaşırız, grafik tasarım kavramların biçimlere dönüşmüş hâlidir” sözünü hayata geçirmeye devam ediyor…