Fotoğraf Gösterisi – Konferans: Ersin ALOK – 20 Kasım 2015 Cuma

EFSAD 20 Kasım tarihli etkinliğinde Türk fotoğrafının çınarlarından birini ağırlıyor. 116. Dönem katılımcılarımızın sertifika töreninin ardından 19:30’da başlayacak etkinliğimizde Ersin ALOK “Gala Bataklığı” isimli çalışmasını sunacak ve söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca Ersin Alok’un aynı gün bir de sergi açılışı var. Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Endüstri Mirası Sempozyumu kapsamında “Türkiye’de İkinci Sanayi Devrimi: 1960’dan Günümüze” isimli serginin açılışı aynı gün 18:30’da Yunus Emre Kampüsü Öğrenci Merkezi Sergi Holü’nde gerçekleştirilecek ve 20-27 Kasım tarihleri arasında açık kalacak.

Gala Bataklığı: Dünya’nın saygın eski dönem tarih fotoğrafçılarından biri olan Ersin Alok, Prehistorik dönem ve sanat tarihi üzerine önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yapılan prehistorik ve arkeolojik araştırmalar; Afrika’da yaşayan kavimlerin kuraklık sebebiyle Mezopotamya’ya göç ettiklerini, bu bölge üzerinden Hazar Denizinin kuzey kıyısında yer alan Gala Bataklığına yerleştiklerini bu alanda istek ve arzularını anlatmak adına kayaların üstüne resimler yaptıkları görülmektedir. Mezozoik-kalker kayalar üzerine çizilen, çeşitli figürlerden oluşan resimler, toplumun davranış psikolojisini ve insanların hayvanlarla ilişkileri anlatıyor. Hazar Denizi kıyısında yer alan Gala Bataklığında yaşayan bu yerleşik toplumların kayalar üzerine yaptığı figürler suların yükselmesiyle kimi zaman altta kalıyor ,kimi zaman su yüzüne çıkıyor.

Ersin ALOK kimdir?

1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile I.I.T.I Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşına resimle başlayan Alok, 1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı. Alok, Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Broşür, Pankart, Kitapçık ve Fuar Sergileri hazırladı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da ünlüdür. Türkiye’de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eskiz olarak fotoğraf çekimini gerçekleştirdi (1986) Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotoğraflar çekti. İlk Kızıldeniz dalışını gerçekleştiren Türk fotoğraf sanatçısıdır. Türkiye’de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotoğrafik belgeleri saptadı (1966) V. Paris Bienali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989′da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a Asya’yı temsil etme hakkını verdi ve Alok üç arkadaşıyla birlikte DOĞA temalı Panoromik Üçgen Sergisini açtı. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye’nin ilk DIABANK’ını kurdu (1967). Alok’un bugüne dek 24 kitabı yayınlandı. Alok, dökümanter film konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Kendisinin keşfi olan Doğu Anadolu Kaya Üstü resimleri yaklaşık olarak 10.000′in üstündedir. Bugüne kadar Yeni Zelanda ve Güney Kutbu dışında her yerde Prehistorik ve Antropolojik araştırmalar yaptı. Himayalalar’da ve Hindu & Budist mabetlerde “Yaşamın Paylaşılması ve Seksüel Davranışlar” konusunda da araştırmaları oldu. Sanata etki eden olay ve olguları derinlemesine inceleyen Alok, dünya çapında onlarca konferans düzenledi. Ayrıca endüstri fotoğrafçılığının ülkemizde bilinen en büyük üstadı Alok, taş yığını olarak değerlendirilen yapıları, sanatıyla estetize ediyor. Kadrajına yansıyan her ayrıntıya sanatsal bir boyut kazandıran Alok’un arşivinde 11 milyonu aşkın görsel ve dia çalışması bulunuyor.

Tüm fotoğraf severleri etkinliğimize davet ediyoruz. Katılım için EFSAD üyesi olmanıza gerek yoktur, etkinlik ücretsizidir.

20 Kasım 2015 Cuma 19:30 Özdilek Sanat Merkezi

ersinalok

Ersin Alok

gala-bataligi

Gala Bataklığı

gala-batakligi-1

gala-batakligi-3

İlginizi Çekebilir

Kadir İstifçi’yi Anma Etkinliği 07.02.2025

07 Şubat cuma akşamı Kurucu Üyemiz Kadir İstifçi’yi anmak için toplanıyoruz. Anma programı Özdilek Sanat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir