Memleketimden Görsel Hikayeler – Sunum ve Söyleşi

EFSAD’da  18 Mart Cuma akşamı  TFSF çatısı altında üretilen “Memleketimden Görsel Hikayeler” projesinden  fotoröportajlar yer alacak.

AFSAD’dan Özlem Dilek ve Ali Rıza Aslan, EFOD’dan Esra Alp, Gül Yılmaz, Hepşen Yetişken ve Munise Eren ve SAMFAD’dan Ayten Altuniç,  sunum ve söyleşileri ile  konuğumuz olacak. “Kadınlar Vardır” teması altında izleyeceğimiz fotoröportajlar şunlar;

  • Lastikçi Fatoş  –   Özlem Dilek ve Ali Rıza Aslan
  • Vazgeçmeyenler  –  Esra Alp, Gül Yılmaz, Hepşen Yetişken ve Munise Eren
  • Madam Megi  – Ayten Altuniç

Fotoröportaj yöntemiyle hayattan fotoğraflı hikayeler anlatmak üzere yola çıkılan  “Memleketimden Görsel Hikayeler”in ön çalışmaları 2017 yılında TFSF ‘de tamamlanmıştır. 2018 yılında derneklere çağrıyla  başlatılan proje Aralık 2019 ‘da tamamlanarak 2020’nin Mart ayında yayına hazır hale gelmiştir.

Yaygın bir eğitim çalışması niteliğinde yürütülen bu uzun soluklu projede, 26 dernek  ve 135 fotoğrafçı, 86 hikaye ile çalışmaları sonuna kadar sürdürebilmiştir.

Projenin web sayfası: https://mgh.tfsf.org.tr/


VAZGEÇMEYENLER

Farklı hayatlar yaşamış o kadınlar ortak bir noktada buluşmuşlardı: Yalnız yaşıyorlardı. Biz dört kadın fotoğrafçı onların hikayelerini dinlemek için yola çıkarken yetmiş yaşlarındaki bu kadınları tanımak ve onları anlatmak istedik. Bazıları yalnız yaşamak zorunda kalmıştı, bazıları da yalnız yaşamayı tercih etmişti. Her biri farklı ekonomik imkanlara sahipti ve farklı toplumsal sınıflara mensuplardı. Hemen aynı zaman diliminde yaşamışlardı ve benzer sorunlara her biri kendi tarzında yaratıcı çözümler üretmişlerdi. Onlara sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplar bizim için de çok öğreticiydi.

LASTİKÇİ FATOŞ

Fatma Mutlucan Yıldırım, Ankara’nın Güdül ilçesinde lastik tamirciliği yapıyor. 35 yaşında olan Fatma Hanım lise ikinci sınıfta okulu bırakmış. Bir süre markette çalışmış sonra bir pazarda tezgâh açmış. Fatma Hanım ilk evliliğini 16 yaşındayken yapmış, boşanmışlar. On beş yaşına yeni basan bir kızı var. İkinci eşi Mustafa Yıldırım ile 2012 yılından beri evli. Eşinin de 18 yaşında bir kızı var. Kızlar Ankara’da yaşıyor ve tatillerde ziyarete geliyor.

Mustafa Bey dört yıl öncesine kadar kardeşiyle lastik tamirciliği yapıyormuş. Fatma Hanım da arada atölyeye uğrayıp onlara yardım edermiş. Mustafa Bey belediyede işe girince kardeşi kapatmayı düşünmüş ancak Fatma Hanım atölyeyi devralmış. Böylece Lastikçi Fatoş olmuş. Atölye haftanın yedi günü açık. Lastikçi Fatoş sabah ev işlerini yaptıktan sonra 10:00 sularında dükkana gidiyor, günü lastik tamir ederek geçiyor. Akşamları iş çıkışı eşi yardıma geliyor. Eve birlikte dönüyorlar.

MADAM MEGİ

Gürcü balerin Megi Chikovani on sekiz yıldır Samsun’da bale dersleri veriyor. Gürcistan Ulusal Operası’nda yirmi dört sene dans ettikten sonra Samsun’daki Tab Sanat Bale Okulunda eğitmen olarak çalışmaya başladı. Samsun’un ilk bale okulu olan Tab Sanat Akademi dört yaşından büyük çocuklara yıl içinde dokuz ay eğitim veriyor. Ders verdiği öğrenci sayısı yetmiş – seksen arasında değişiyor.

Eşini dokuz yıl önce kaybeden, bir oğlu ve bir de torunu olan Madam Megi yılın sadece üç ayını ülkesinde geçirebiliyor. Yıllar önce geçirdiği iki trafik kazasına rağmen iradesi, çalışma disiplini ve tutkusu sayesinde baleye devam eden Madam Megi, yabancı bir ülkede tek başına, bir kadın olarak var olma mücadelesi veriyor. Büyük bir tutkuyla bağlı olduğu bale sanatını öğrencileriyle birlikte Samsun’da yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyor.

Zoom Bilgileri:

18 Mart 2022 Cuma Saat: 20:30
https://us02web.zoom.us/j/7895672326?pwd=QzRuR1Y0N0dDczRKNUgvaEJoNjQ4Zz09

Meeting ID: 789 567 2326
Passcode: 21EFSAD26

İlginizi Çekebilir

Reha Bilir’le Fotoğraf Üzerine Söyleşi

EFSAD’ın 07 Ekim 2022 Cuma günü konuğu Reha Bilir olacak. Fotoğraf üzerine söyleşi niteliği taşıyan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir