Dünyaca ünlü 25 fotoğraf sanatçısının “Türkiye’de Zaman” projesi kapsamında çektiği Türkiye fotoğrafları EFSAD katkılarıyla Eskişehir’e taşınıyor.
EFSAD’a defalarca konuk olan fotoğrafçı dostumuz, projenin mimarı Selahattin Sevi şöyle özetliyor çalışmayı :
“Bugüne kadar yeryüzünün farklı noktalarında, zor şartlarında ve en sıcak bölgelerinde insanların acılarını, sevinçlerini, umutlarını kendi dili, üslubu ve tarzıyla kaydeden; uluslararası prestiji olan yayın organlarında yayımlayan ustalar, Zaman’ın büyük “Türkiye fotoğrafı” için bir araya geldi. Birçok medeniyete beşiklik etmiş Anadolu topraklarında günlerce seyahat ettiler.
Steve McCurry’den Paolo Pellegrin’e, Eric Bouvet’den Anders Petersen’e bu tecrübeli duayenler ve haberciler bize bakıp da görmediğimiz “memleket hikâyeleri”ni gösterdi. Jane Evelyn Atwood, Zonguldak’ta kömür madenine inerken; Bruno Barbey, İstanbul’un tarihi dokusunu yansıtan mekânlar üzerine çalıştı. Samuel Bollendorff, Güneydoğu Anadolu’da “su”yun değiştirdiği hayatları araştırdı; Eric Bouvet, İstanbul polisleriyle gece devriyesi yaptı. Kathryn Cook, Bitlis’in Ahlat ilçesinde binlerce yıllık medeniyetlerin izini sürerken; Claudine Doury, kadrajına tekstil işçisi genç kızları aldı. Carolyn Drake, Türkiye’deki futbol kültürüne odaklandı. Nikos Economopoulos, Doğu ve Güneydoğu üzerinden Anadolu’nun derinliklerine yol hikâyeleri derledi. Michel Vanden Eeckhoudt, Mersin yörüklerine konuk oldu. Rena Effendi, İstanbul’da İstiklal Caddesi’ne komşu Tarlabaşı semtinin labirenti andıran sokaklarında çalışırken; George Georgiou, Anadolu’daki değişimi anlattı. Harry Gruyaert, İstanbul’un renklerini yansıttı. Guillaume Herbaut, Türkiye’deki çay kültürünü göstermek için Rize yaylalarındaydı. Ed Kashi, Türkiye’nin ekonomik gelişmesi ile ilgili çekimler yaparken Massimo Mastrorillo, kentsel dönüşüm üzerinden yeniden inşa edilen Türkiye’ye baktı. Steve McCurry, portfolyosuna Bursa’daki semazenleri taşıdı. Davide Monteleone, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının öneminden hareketle Marmara Denizi’nin çevresindeydi. Christopher Morris, Tarabya Köşkü’nde Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü çevresiyle birlikte fotoğrafladı. Paolo Pellegrin, Edirne’de yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni; Anders Petersen, Türkiye’nin azınlıklarını; Reza İstanbul’daki Aşura törenlerini karelerine kaydetti. Anthony Suau, zenginlik ve refah kavramlarını somutlaştırırken, Gaël Turine, Kurtlar Vadisi üzerinden dizi sektörüne parantez açtı. Vanessa Winship, Türkçe Olimpiyatları’na katılan dünya çocuklarının portrelerini sunarken, Ami Vitale öteki Kapadokya’yı yansıttı.”
Fotoğraflar Eskişehir’de farklı mekanlarda sergilenecek. Resmi açılış EFSAD organizasyonu ile gerçekleştirilen sergi ile olacak. ETİ Arkeoloji Müzesi Sergi Salonunda yapılacak olan açılış 7 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’de.
Daha önce İstanbul, Ankara ve Bursa’da sergilenen fotoğrafların yıl içinde Avrupa’da da sergilenmesi planlanıyor.
Biz de EFSAD olarak tüm fotoğraf severleri Dünya’ca ünlü fotoğrafçılar tarafından Türkiye hakkında yapılmış bu eşsiz projenin fotoğraflarını görmeye ve açılışımızı onurlandırmaya davet ediyoruz.
7 Nisan 2012 Saat: 14:00 ETİ Arkeoloji Müzesi Sergi Salonu
Claudine Doury
Amy Vitale
Anders Petersen
Harry Gruyaert
Kathyrn Cook