Avare Adımlarla Eskişehir – A. Agâh ÖNCÜL

“Avare Adımlarla Eskişehir” – Levend KILIÇ
Ortaokul yıllarımda başlayan fotoğraf merakım, 1998 de bir işportacıdan aldığım ucuz, basit, basçek, markasız bir fotoğraf makinesi ile beni bu alanın içine çekti. Babaannemin evinden başlayıp yaşadığım şehrin eski evlerini, sokaklarını, sokak çeşmelerini çekmeye başladım ve gitgide sokakların arasında gezinmelerim daha çok arttı. Bu yürüyüşlerimde bolca gözlem yapıp evlerin, sokakların ve detayların ardından cesaret edebildiğim kadar insanları da karelemeye başladım. Lise yıllarımda diyafram ve enstantane ayarlarını manüel yapabileceğim yeni bir fotoğraf makinesi alıp, Çorum Hasanpaşa Halk kütüphanesinde fotoğraf üzerine bulabildiğim tek kitap; “Edouard Boubat – Fotoğraf Sanatı” kitabını gidip gelip okudum ve kendimce fotoğrafçılık yolunda daha ileri bir adım atmış oldum. Çorumda kısıtlıydı bazı kaynaklara erişmek bu sebeple lise İngilizce kitaplarımızı almaya kardeşimle Ankara’ya gittiğimizde öğrencilerin uğrak yeri Karanfil sokak Dost kitapevinde “Görüntü Estetiği” adında Levend KILIÇ’a ait bir kitap görmüş içeriği çok ilginç gelmiş ve almıştım. Fotoğraf makinemle olan gezintilerim devam etmiş gün gelmiş 2003’de üniversite eğitimim için doğup büyüdüğüm memleketim Çorum’dan Eskişehir’e taşınmıştım.Eskişehri’de fotoğrafçılık adına katılabileceğim topluluk ve bilgi edinebileceğim ortam arayışım devam etmiş, EFSAD(Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği) ile tanışmıştım. 2003 Aralık tarihinde Prof. Dr. Levend KILIÇ hocanın Fotoğrafın Dünyası seminerini burada dinleyebilme şansı bulmuştum. Çok ilginçtir ki lise yıllarımda aldığım kitabın yazarı, EFSAD ın kurucusu, Anadolu Üniversitesinin İletişim Bölümü öğretim üyesi, Sinema Televizyon, Fotoğrafçılık, Uzaktan Öğretim gibi bölümlerinde akademik koordinatörlüğünü, danışmanlığını üstlenmiş bir isim ve canlı canlı fotoğrafın dünyasını anlatan insan karşımda duruyordu.Bir şekilde yollar kesişmiş tanışmıştım ve de ilerde üniversitedeki derslerine katılmış, artık odasına gidip sorularımı sorabildiğim, yaptığım çalışmaları sunup danışabildiğim dahası karanlık odada fotoğrafın kimyasını bile öğrenebildiğim, Anadolu Üniversitesi ve EFSAD bünyesindeki projelerde yer alıp birlikte çalışabildiğim ustam olmuştu artık. Hiçbir zaman bağımızın kopmamasını ise yetiştirdiği öğrencilerinin üzerinden elini çekmemesine borçluyum.
Eskişehir bana birçok açıdan iyi gelmiştir, neredeyse beş yılımı dolu dolu geçirmiş ve evimden bir farkı kalmamıştır. Bu şehirde de insanları, sokakları fotoğraflamaya aldığım eğitimlerle daha keskin gözlerle devam ettim. Memleketimdeki gibi şehrin mahalleleri ve hangi sokak nereye çıkar ne nerededir, hepsi zihnimde haritalar şeklinde oluştu yıllar içinde. Bağlarımın kesilmediği, her fırsatta gittiğim, özlem duyduğum, insan hayatının en güzel çağı olan yirmili yaşlarımın girişini yaşadığım bu şehrin sokaklarında, mekânlarında unutamadığım anılar biriktirdim ve insanlar kazandım. Hatıraları olan bu şehri ve sokaklarını da yine Levend hocamın, ustamın kaleminden “Avare Adımlarla Eskişehir” kitabı ile tekrar tekrar yaşadım.
“Avare Adımlarla Eskişehir” bir tarih veya sadece popüler yerleri anlatan gezi kitabı değil, edebi gezi kitabı türünde yazılmış bir kitaptır. Kitap, hocanın anlatımıyla umut ve neşe veren Porsuk Çayından, birçok hikâyesi olan tren garına, sinemalarına, hamamlarına, kitapçılarına birçok mahallesi ve sokağına kadar gezdiriyor okuyucuyu. Öyle ki mezarlık bile unutulmamış. Kitapta bana sürpriz olan şey ise çok iyi bildiğim, öğrenciyken kaldığım Nurgül sokak bu kitapta yine karşıma çıkmasıdır.
Hoca söyleşilerinde yürümekten gezme sanatı olarak bahsettiği ve kendini birçok yönden doldurarak yürümenin önemini kitapta da vurgular. Şehirlerin sanatçılara esin kaynaklığı yaptığını ve şehirlerin, şehirciliğin öneminden ve geleceğe olan yatırımına da değinmektedir kalemi. Kitapta şehrin sadece şimdiki hâli ve insanları değil, hocanın zihnindeki 1960-70-80-90 lardaki anılarda kalmış gölgeleri de anlatılmaktadır.
Levend Kılıç hocamız “Avare Adımlarla Eskişehir” kitabını yazarak sadece kendi anılarını, insanlarını ve rotalarını yazmakla kalmamış, Eskişehir’den yolu geçecekler için çok güzel bir rehber kitap, ömrü geçenlere anı tazeleme kitabı, şehirden ayrılmışlara ise yeniden buluşma davetiyesi de yazmış. Ellerinizden öperim ustam.

İlginizi Çekebilir

Alem-i Kader – Zekeriyya AKBAŞ

ALEM-İ KADER Kader’in alemi insanların kaderlerini yansıttığı, kaderlerini yaşadığı alem. Siyasetin, dinin, aşkın, dilin, tarihin, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir