EFSAD’ın 12 Mayıs tarihli etkinliğinde önceki dönem EFSAD başkanlarından Birol Kayrak’ın çalışmaları yer alacak. Sunacağı “Sokağa 6 Pencere” isimli çalışmasıyla Birol Kayrak’ın gözünden sokak fotoğraflarına 6 farklı bakışı izleyeceğiz. Fotoğrafçı portfolyolarında sokaktaki yaşamı gerek doğrudan fotoğraf gerekse deneysel çalışmalarla yorumlamış ve kısa sunumlar halinde fotoğraf severlerle paylaşacak.
İlk sunacağı çalışması “Duvar’ın Hafızası”.
Fotoğraf ışığın yüzeylerde yarattığı izin kalıcı hale dönüşmesidir. Fotoğrafın icadından beri ışık, cama, filme, sensöre kaydedildi durdu. Bir gizli kaydedici de duvarlar. Duvarlar yıllarca bakıp durdukları görüntülerin izlerini sıvaları üzerine kaydedip durdu. Yıllar geçip sıvalar döküldükçe duvarın kaydettiği eski görüntüler açığa çıkıyor. Birol Kayrak dökülen sıvalarla açığa çıkan eski görüntüleri, ışığın duvara yazdığı yazıları paylaşacak bizimle.
İkinci çalışmanın ismi “5. Renk”. Akılda kalacak sokak fotoğrafı duyguyu, beden dili hareketini yakalar. Fotoğrafçı bu çalışmasında yakaladığı duygu ve beden dilini fotoğrafın genelinden görsel etkilerle ayrıştırılmış, bize öyle sunuyor.
Üçüncü çalışmada 8 yıl önceki “Küçük Şeyler” çalışmasına zıt düşünerek bir portfolyo yaratmış. Biz büyük insanların ortamlarında gezinen küçük insan figürleri yerine mikro dünyalara sokaktaki insanları yollamış ve yine bizleri gülümsetecek kareler, “Büyük Şeyler” portfolyosu çıkmış ortaya.
Birol Kayrak “İzdüşüm” adlı portfolyosunda bu kez sokaktaki hareketi siluetlerle göstermiş. Fazla söze, fazla renge gerek yok, sadece siluetler de anlatır sokağın ruhunu diyor bu seride.
Ve sokaklar. Fotoğrafçılığın bir çok alanı arasında belki de en çekici kısmı sokak fotoğrafçılığının yaşandığı alanlar. Beşinci çalışma sokak manzaralarını kapsıyor. Ama sokakların siyahı, gölgesi, renksizliği alınmış. Bir çok sanat dalına zemin yaratmış alanlar, yani sokaklar çirkin olamaz. Fotoğrafçı böyle yorumluyor sokakları portfolyosunda.
Son sunum ise doğrudan fotoğraf. Sokak fotoğrafçılığıyla ilgili makalelerde fotoğrafçıyı teşvik etmek için “Sokak fotoğrafı için en iyi yerler New York, Paris ya da Tokyo değil, arka bahçenizdir” türünden cümleler kurulur. Bu şehirlerin muhtemelen bir hikmeti var ki isimleri sokak fotoğrafçılığı alanında sıkça geçiyor. Birol Kayrak da son sunumunda bizi bu hikmetli şehirlerden birineTokyo sokaklarına götürecek ve yakaladığı güzel enstantaneleri paylaşacak. Sunumun ismi “Japonya’nın Güzel İnsanları”
Farklı bakış açıları ve görsel zenginliklerle dolu bu ilginç gösteri demetini kaçırmamanızı öneriyoruz. Sizi 12 Mayıs akşamı sezonun son fotoğraf gösterisi etkinliğimize davet ediyoruz.
EFSAD fotoğraf gösterileri herkese açık olup ücretsizdir.
12 Mayıs 2017 Cuma – EFSAD Dernek Binası – 19.00
Bence harika çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş çok faydalanma fırsatı buldum sayenizde teşekkürler.