2013 Yılında tohumları atılan ve 2014 yılında çalışmalarına başlayan Göç Okulu projesi ürünlerini vermeye başladı.
Ülkemizde her yıl 5,5 milyon kişi göçmen tarım işçisi olarak yaşamını sürdürüyor. Yaşamlarını zor koşullarda sürdüren göçmen tarım işçileri her yılın yaklaşık 8 ayını memleketlerinden uzakta geçiriyorlar. Bundan en çok kadınlar ve eğitimleri eksik kalan çocuklar etkileniyor.
Bu tarım işçilerinin, kadınların ve çocukların yaşadığı zorluklara farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan projeyi Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve EFSAD birlikte gerçekleştiriyor. Proje Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından destekleniyor.
Proje kapsamında bugüne kadar Urfa ve Eskişehir Alpu’da çok sayıda çekim gerçekleştirildi. Bu çekimlerden oluşturulan 5 ayrı çalışma BM Nüfus Fonu’na sunuldu. Çalışmalardan çok etkilenen BM yetkilileri projede emeği bulunan tüm katılımcılara iftar yemeği düzenleyerek teşekkür plaketi sundu.
Gecenin açılış konuşmasını projenin mimarı ve tetikleyicisi İBF Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon yaptı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise konuşmasında İBF ve EFSAD’ın ortak çalışmasının örnek alınacak bir çalışma olduğu belirtti. BM Nüfus Fonu Direktörü Zahidul A. Huque çalışmadan çok etkilendiklerini ve başta New York olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde çalışmanın sergisini açmak istediklerini belirtti. EFSAD Başkanı Mehmet Baysan projenin EFSAD’lılar içinde büyük önem taşıdığını belirterek EFSAD’a kuruluşundan bugüne kadar emek harcayan Anadolu Üniversitesi ve hocalarına teşekkür etti. Daha sonra projede yer alanlar duygularını belirttiler.
Proje kapsamında çalışmaların 2014 sonuna kadar sürdürülmesi planlanıyor. EFSAD gösteri sezonunda hazırlanan belgeselleri tüm fotoğraf severlerle paylaşacak.