EFSAD’da 19 Kasım Cumartesi – Workshop: “Fotoğraf Karanlıktan Başlar”

EFSAD’da 18 Kasım Cuma akşamı fotoğraf gösterisi ve söyleşi gerçekleştirecek olan konuğumuz Dr. S. Haluk UYGUR tarafından 19 Kasım Cumartesi günü workshop gerçekleştirilecektir. Katılım için sınırlı kontenjan ayrılmıştır. Workshop hakkında detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.

19 Kasım Cumartesi  Saat  09:30 – 17:00 

Fotoğraf  Karanlıktan Başlar”

 

  1. Ders; Barok – Caravagio – Rembrandh Işığı nedir ? Nasıl kullanılır ?
  2. Ders; Fotoğrafta Gölge – Aydınlık ilişkisi.
  3. Ders; Fotoğrafta Portre Ve Yusuf Karsh fotoğrafı
  4. Uygulama; Stüdyo ışıkları ile portre fotoğrafı (Barok ışığını kullanarak)
  • Workshop dernek binamızda yapılacaktır.
  • Workshop ilk isim yazdıran  20 kişi ile sınırlıdır. Kayıt için 0 222 330 47 77.
  • Katılımcıların yanlarında fotoğraf makinalarını getirmeleri uygulama çekimi için gerekli olacaktır.
  • Workshop  dernek yararına alınacak olan 50 TL ücret karşılığında yapılacaktır.

 

Dr. S. Haluk UYGUR

1956 yılında Adana’da doğan Sebahattin Haluk Uygur, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü’nden mezun oldu.

Bir çok yerde sergiler açtı, seminerler verdi ve gösteriler yaptı.

Adana Kent Konseyi, Adana Sanat Konseyi, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ve Adana Sinematek’in kurucuları arasında olan Uygur, 1998-2010 yılları arasında Altın Koza Yönetim Kurulu Üyeliği  de yapmıştır.

Birçok ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmasında ve Rofife Kısa  Film yarılmasında  jüri üyesi olarak görev  yapmıştır.

Puduhepa Bilim ve Sanat Onur Ödülü, Şinasi Barutçu Kupası, Seyhan ve Adana Rotary kulübleri nin verdiği meslek hizmet ve onur ödüllerinin sahibidir. Türk Tıp Talebeleri Birliği (Türk MISC) Uygur’a 2015 yılında yılın sanatçısı ödülünü vermiştir. Lions Külüpleri’nin en büyük ödülü kabul edilen Melvin Jones ödülünü de almaya hak kazanmıştır. FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından AFIAP ve EFIAP unvanları ile onurlandırılmıştır.

Elliden fazla kitapta yazar, fotoğrafçı, editör ve sanat danışmanı olarak imzası vardır.

“Tarihi ve Turistik Yerleri ve Kentsel Dokusuyla Çukurova’nın merkezi; Adana, 4 Bin yıllık Öykü Adana”, “İlklerin Teklerin ve Enlerin Kenti Adana”, “Klikya Arkeolojik Rehberi”, “ 52 Hafta Adana ve Çevresi” gibi kitaplar Adana’yı tanıtan en önemli kaynaklardır. Bıttım, İnançları ile Yaşayan Anadolu ve Sınır Tanımayan Anadolu gibi prestij fotoğraf kitapları vardır. Aynı zamanda Kültür Bakanlığı’nın bazı prestij kitaplarında fotoğrafçı olarak da görev yaptı.

Yazdığı kitaplar arasında ‘’Ben ve Kendim… Etem Çalışkan’’  (E.Yelekçi ile birlikte) ve ‘’Abidin Dino Evine Dönüyor’’ gibi kitaplar bulunmaktadır. Karikatürist Turhan Selçuk’un ‘’Söz Çizginin’’ adlı kataloğunun basımında rolü olan kişilerden biridir. “Fotoğraf Tırnak İçinde” ve “Bu Sefer Fotoğraf Yazdım”  isimli kitapları da yazmıştır.

Etem Çalışkan, Turhan Selçuk, Fikret Otyam, Abidin Dino ve Ara Güler gibi önemli sanatçıların sergilerini Adana’ya taşımış; Adana’ya Güç Verenler, Torosların Nadide Çiçekleri ve Adana’nın Gelinleri gibi belgesel projelerde görev yapmıştır.

Sırasıyla Güney Medya, Milliyet, Sabah ve Posta gazetelerinde ara vermeden gezi yazıları yazan Uygur, Adanalife ve Altınşehir Adana gibi dergilerin de kurucusudur.

Atatürk Evi olarak da bilinen Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi’nin yeniden düzenlenişinde görev yapan Haluk Uygur; Adana Valisi Cahit Kıraç’ın, Tarihi Kız Lisesi’ni bir kültür merkezi haline getirme konusunda da danışmanlığını yapmıştır. Ayrıca bu merkezin sanat yönetmenliği görevini de uzun yıllar yürütmüştür.

Tarihi Kız Lisesi’nde bulunan Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi’nin de kurucuları arasında olan Uygur; Adana ile ilgili birçok tarihi fotoğrafın bu müzede toplanmasını sağlamıştır.

Ayrıca yine bu merkezde oluşturulan ve Adana ile ilgili  kitapları toplamayı amaçlayan Kent İhtisas Kütüphanesi’nin kurulmasında da rol almıştır.

Kütüphaneye ilaveten Adana’da yayınlanmış tüm gazetelerin dijital ortama taşınmasında ve bunların şehrin tarihi kayıtları arasında bulunmalarında önemli bir rol oynamıştır.

Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesi olan Yeşiloba Şehitliği ve Müzesi’nin sanat danışmanıdır. Karacaoğlan Müze Kütüphanesi’nin kuruluşunda fikir olarak desteği vardır.

Adana Sinema Müzesi’nin fikir babası ve sanat danışmanıdır. Bu müzede binlerce tarihi kitap, poster ve film bulunmaktadır. Alberto Modieno’nun fotoğrafçılık ve sinema  ile ilgili kitap kolleksiyonunu,  Abidin Dino’nun bazı eserlerini ve Ali Özgentürk’ün önemli bir arşivini Adana Sinema Müzesi’ne kazandırmıştır.

Abidin Dino Sanat Parkı’nın sanat yönetmenidir. Bu parktaki Abidin Dino, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal heykellerini tasarımında rol almıştır.

Adana’da Yapılan 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali’nin fikir babasıdır ve organizasyonu en az 10 yıl yönetmiştir.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir süre ders veren Uygur; Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nda sanat tarihi, fotoğrafçılık ve felsefe konularındaki atölyelerde  öğrenci yetiştirmektedir.

Eşi Dr. Hanife Uygur, kızı Dr. Ayşe Esin Uygur ve oğlu Stj, Dr. Savgı Uygur ile beraber tıp ve sanat arasında yaşamını sürdürmektedir.

İlginizi Çekebilir

EFSAD Duyuru

Merhaba Fotoğraf Dostları İki yıldan uzun süren pandemi nin ardından EFSAD olarak yeni fotoğraf projelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir